Jokainen on ilmeisesti huomannut muutoksen suuntia maailmassa.
  • Tavallinen ihminen on yhteiskunnalle tärkeämpi kuluttajana kuin työvoimana.
  • Globalisaatio: asioista päätetään yhä kauempana.
  • Lähellä toimivien päättäjien toimintavalta on yhä pienempi.
  • Työn tuottavuudelle voidaan asettaa yhä suurempia vaatimuksia automaation avulla.
  • Työt tulevat yhä vaativammiksi: yhä kasvava joukko ihmisiä ei täytä työvoiman minimivaatimuksia.
Olen vakuuttunut, että tämä kehitys jatkuu yhä korostuneempana. Ihmisten enemmistöstä tulee taakkoja yhteiskunnalle. Koska heidän työpanostaan ei voida käyttää, ei heistä ole nettohyötyä myöskään kuluttajina. Mitä hallitseva eliitti voi asialle tehdä? Jo nyt kerrotaan selvästi, että "hyvinvointivaltioon ei enään ole varaa". Ja tämähän on vain toinen ilmaus sille, mitä edellä kerroin. Päättäjillä on periaattessa kaksi vaihtoehtoa. Se brutaalimpi, johon tuskin heti mennään, on terminoida tarpeettomat. Se tosin voidaan toteuttaa jotenkin hienovaraisemmin. Ensialkuun todennäköisempi vaihtoehto on syrjäyttää tarpeettomat yhteiskunnan ulkopuolelle, elämään kurjissa olosuhteissa omillaan.

Silti yhteiskuntien kokonaisvauraus ja tuottavuus yhä kasvaa, mutta sen ajatuksen vastustus, että tätä vaurautta jaettaisiin "ansiotta" kaikkien kesken, lisääntyy. Oletan, että tullaan kehittämään kaikenlaisia keinoja kaventaa demokratiaa, koska syrjäytyviltä täytyy poistaa mahdollisuus vaikuttaa tilanteeseen.

PS. En pidä tästä punaisesta taustasta. En ole "punalipun heiluttaja". Inhoan kaikenlaista totalitarismia. Mutta en ole vielä onnistunut luoda itse mieleistäni taustaa.